پژوهش های انجام شده با موضوع شبیه سازی ... |
«آیا رفتار مدل از لحاظ آماری شبیه به داده های سیستم واقعی است؟»
آزمونهای آماری پیشرفتهای با بهره گرفتن از صافی کالمان[۷۷] وجود دارد که اثر خطای اندازه گیری را در زمان آزمایش فرضیه ها جدا می کند.[۷۸]
۴-۳-۲-۴ آزمونهای مطلوبیت و اثربخشی
این آزمونها اطمینان نسبت به مطلوبیت و اثربخشی مدل برای اجرا را ارتقاء می دهند. این کار با مشاهده رفتارهای خلاف شهود و ایجاد بینشهای جدید انجام می شود.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
رفتار خلاف شهود[۷۹]:
آزمون رفتار خلاف شهود بررسی می کند که:
«آیا مدل در واکنش به برخی از سیاستهای معین، رفتاری از خود نشان میدهد که ابتدا مغایر شهود باشد و سپس با کمک مدل، این رفتار به عنوان دلالت روشنی از ساختار سیستم در نظر گرفته شود؟»[۸۰]
ایجاد بینش[۸۱]:
این آزمون تلاش می کند تا قابلیت های مدل در ایجاد بینشهای جدید را بررسی کند، به عبارت دیگر:
«آیا مدل از توانایی ایجاد بینش جدید یا حداقل ایجاد احساس نسبت به بینش جدید در مورد ماهیت مسأله مورد بررسی و سیستمی که مسأله در آن نِمود پیدا کرده، برخوردار است؟»
۴-۳-۳ اعتبارسنجی مضامین سیاستها:
تعیین اعتبار مضامین سیاستهای مدل، آخرین مرحله اعتبارسنجی آن محسوب می شود. از آنجایی که مدل پویاییهای سیستم به عنوان ابزاری برای آزمون سیاستهای مختلفِ مدیریت مورد استفاده قرار میگیرد، بنابراین، باید نسبت به سیاستهای پیشنهادی که بر مبنای مدل مطرح میشوند، اطمینان کافی حاصل نمود. آزمونهای برازندگی، سازگاری و مطلوبیت و اثربخشی، آزمونهایی هستند که برای تعیین اعتبار مضامین سیاست به کار میروند.
آزمون برازندگی
این آزمونها به منظور ایجاد اطمینان نسبت به برازندگی مضامین سیاستها با توجه به هدف مدلسازی مورد استفاده قرار میگیرند. آزمون برازندگی شامل آزمونهای حساسیت سیاست[۸۲] و استحکام[۸۳] است.
آزمونهای حساسیت سیاست و استحکام:
این آزمونها به منظور قضاوت در مورد حساسیت یا استحکام سیاستهای پیشنهادی ناشی از تغییر پارامترها طراحی شده اند. در شرایطی که پارامترها در دامنهای معقول تغییر می کنند، ایجاد اطمینان در سیاستهای پیشنهادی که به شدت دچار دگرگونی میشوند، دشوار است.
«آیا سیاستهای پیشنهادی مبتنی بر مدل، با تغییرات معقول در مقادیر پارامترها و یا در صورتبندی معادلات، تغییر می کند؟»
در صورتی که سیاستهای پیشنهادی، صرفنظر از تغییرات معقول پارامتر، تغییر نکنند، خطر آن کمتر از حالتی است که دو مجموعه محتمل از پارامترها به پیشنهادهای متضاد منجر شوند.
آزمونهای سازگاری
مضامین سیاستهای مبتنی بر مدل را باید به منظور بررسی سازگاری با تغییرات سیاست در سیستمهای واقعی آزمایش کرد. آزمونهای پیش بینی رفتار تغییر یافته، کفایت مرز (سیاست) و بهبود سیستم از جمله آزمونهایی هستند که برای این منظور به کار میروند.
آزمون پیش بینی رفتار تغییر یافته[۸۴]:
این آزمون بررسی می کند که:
«آیا مدل نحوه تغییر رفتار سیستم در اثر تغییر سیاست حاکم را به درستی پیش بینی می کند؟»
این آزمون را میتوان با تغییر سیاستهای مدل و تأیید امکان تغییرات رفتاری حاصل، انجام داد. پاسخ مدل در برابر تغییر سیاست نیز به طور متناوب با پاسخ سیستم واقعی در مقابل تغییر سیاستها مقایسه می شود.
آزمون کفایت مرز (سیاست)[۸۵]:
این آزمون تلاش می کند تا با رجوع به مضامین سیاستها، نسبت به کفایت مرز مدل، اطمینان ایجاد کند. این آزمون بررسی می کند که:
«آیا اصلاح مرز مدل (مفهومسازی ساختار جدید)، سیاستهای پیشنهادی حاصل از مدل را تغییر میدهد؟»
اگر تحلیلی که با ساختار اضافی انجام می شود، سیاستهای پیشنهادی را تغییر ندهد، ساختار جدید (اضافی) از مرز مدل خارج می شود.
آزمون بهبود سیستم[۸۶]:
این آزمون، آخرین آزمون مدل پویاییهای سیستم است که با بهره گرفتن از آن سیاستهایی که به بهبود عملکرد سیستم واقعی میانجامند، شناسایی میشوند. این آزمون بررسی می کند که:
«آیا سیاستهایی که پس از کار با مدل، سودمندی آنها تشخیص داده می شود، در صورت اجرا، رفتار سیستم واقعی را نیز بهبود می دهند؟»
این آزمون در واقع بررسی و آزمایش دنیای واقعی در برابر سیاستهای پیشنهادی مبتنی بر مدل است. مشکلات زیادی در ارتباط با چنین آزمونی در دنیای واقعی وجود دارد، برای مثال، از آنجایی که سیاست جدید باید پیش از قرار گرفتن در معرض این آزمون، به اندازه کافی از اطمینان برخوردار باشد، بنابراین، به سختی میتوان گفت که بهبود در سیستمهای واقعی به دلیل این سیاست یا تغییر در سایر شرایط بوده است، زیرا زمان واکنش برای اکثر سیستمهای اجتماعی، بسیار طولانی است.
۴-۴ آنالیز حساسیت
به سه شکل می توان آنالیز حساسیت را انجام داد.
آنالیز حساسیت عددی که بر اثر تغییر در برخی مفروضات اعداد متغییر هیی که به عنوان هدف و نتیجه آنالیز تعیین شده اند ، تغییر می کند.
آنالیز حساسیت رفتار که در اثر تغییر در مفروضات الگوهای رفتاری متغییر های هدف تغییر می کند.
آنالیز حساسیت تغییر یاست که در این حالت با تغییر در برخی مفروضات و اعمال بر خی سیاست ها حالتهای مطلوب در سیستم به دست می آید.
در این ابتدا برخی از متغیرهای اصلی و مهم را در بخش آنالیز حساسیت مقداری و رفتاری مورد بررسی قرار داده و سپس ضمن ارائه سیاست هایی جهت بهبود مدل ، نتایج اعمال آنها را مشاهده و با نتایج مورد انتظار مقایسه خواهیم کرد . در این بخش با تعیین برخی متغیر های کمکی که امکان تغییر مقدار آنها در شرایط واقعی وجود دارد،اقدام به تغییر مقادیر آنها و اثرات این تغییرات را روی مقادیر و رفتار متغییرهای نتیجه بررسی می نماییم
متغیر فرض : زمان ارسال
متغیر های نتیجه : ارسال ، فروش از دست رفته، موجودی مرکز پخش
در این بخش همانگونه که در نمودار اول مشخص است، مدت زمان انتقال کالا از انبار مرکزی به مرکز پخش را از متوسط ۵ ساعت به ۲ ساعت کاهش می دهیم.این کار از طریق آماده نگه داشتن مقدار کافی کامیون در انبار مرکزی قابل انجام است . با توجه به این که کامیون های حمل بار توسط پیمانکاران در شرکت های باربری به نام “شتابان” تامین می شود هزینه حمل و نقل افزایش می یابد. اما این هزینه می تواند در یک آنالیز هزینه – منفعت با منافع احتمالی کاهش هزینه ناشی از تاخیر حمل کالا سنجیده شود. متوسط زمان حرکت کامیون ها از انبار مرکزی به مراکز پخش عدد ۲ است که با توجه به بعد مسافت حداقل زمان ممکن برای حمل می باشد. در ضمن با توجه به کاهش ۳ ساعته در مرحله کاهش ، زمان حمل را با ۳ ساعت افزایش به ۸ ساعت می رسانیم.شکل شماره ۴-۳ تغییرات زمان حمل کالا را نشان می دهد.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-09-24] [ 10:23:00 ب.ظ ]
|